Δευτέρα 10 Μαΐου 2010


Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ανάμεσα στους νικημένους του Α' Παγκοσμίου πολέμου ήταν και η Τουρκία, σύμμαχος των Κεντρικών δυνάμεων. Η Ελλάδα, με τη συνθήκη των Σεβρών(1920), είπαμε ότι "πήρε" πολλά μέρη που και πριν από πολλά χρόνια υπήρξαν ελληνικά. Έτσι, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας, φάνταζε πιο κοντά από ποτέ. Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις μια λαϊκή αφίσα του καλοκαιριού του 1920 που εικονίζει τα ελληνικά εδάφη μετά τη συνθήκη των Σεβρών.
  • Ποια περιοχή εικονίζεται ως εδαφικό κέρδος της Ελλάδας, αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε αυτό, αφού αντέδρασε η Ιταλία; Γιατί πιστεύεις ότι επιδίωκε ο Βενιζέλος να ενταχθεί και αυτή στην Ελλάδα;



Οι Τούρκοι όμως δυσαρεστήθηκαν με τη συνθήκη των Σεβρών και αντέδρασαν. Με αρχηγό τον Μουσταφά Κεμάλ(Ατατούρκ) οργάνωσαν αντίσταση εναντίον των ξένων στρατευμάτων και άρχισαν διωγμούς εναντίον των ελληνικών πληθυσμών. Ο ελληνικός στρατός για να τους προστατέψει προχώρησε στο εσωτερικό της Μ. Ασίας.
Ψυχή της ελληνικής εκστρατείας ήταν ο τότε πρωθυπουργόςΕλευθέριος Βενιζέλος.



Όμως οι συνθήκες πλέον δεν ήταν οι ιδανικότερες γι αυτόν. Ο εθνικός διχασμός μεταξύ "βασιλικών" και "βενιζελικών" συνέχιζε να υπάρχει με συνέπεια μάλιστα να έχουμε και την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου από δύο απότακτους αξιωματικούς που τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν, ευτυχώς ελαφρά, στο χέρι, στη Γαλλία και όταν ο πρωθυπουργός ήταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών και ετοιμαζόταν να γυρίσει στην Ελλάδα(30-7-1920).


λαϊκή εικόνα της εποχής με τη σκηνή της απόπειρας


ο Ελευθέριος Βενιζέλος επάνω στον "Αβέρωφ" που τον έφερνε στην Ελλάδα μετά την απόπειρα εναντίον του

Το γεγονός αυτό, αποδοκιμάστηκε πολύ έντονα, ακόμα και από τις δυνάμεις της Entente και που έδειξαν να απορούν με την αντίδραση κάποιων προς το μεγάλο πολιτικό. Από την άλλη όμως πάλι ο ελληνικός στρατός είχε πλέον κουραστεί. Οι άντρες που ήταν πολλά χρόνια σε πόλεμο δεν ήθελαν να συνεχίσουν να πολεμούν και όταν ο Βενιζέλος το Νοέμβριο του 1920 όρισε εκλογές προς μεγάλη έκπληξη πολλών, τις έχασε. Οι αντίπαλοι όμως του Βενιζέλου και ενώ σαν προεκλογική υπόσχεση είχαν και το τέλος του πολέμου, ούτε αυτό τήρησαν αφού με την απόφαση στην Κιουτάχεια(16-7-1921) αποφασίστηκε προέλαση των ελληνικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Τουρκίας και από την άλλη με δημοψήφισμα έφεραν πίσω το βασιλιά Κων/νο στο θρόνο, μετά το θάνατο του Αλέξανδρου από σηψαιμία από δάγκωμα μαϊμούς στον κήπο του Τατοΐου. Αυτό είχε σα συνέπεια οι δυνάμεις της Entente όχι μόνο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίζουν τους Τούρκους και να τους εφοδιάζουν με πολεμοφόδια. Ο ελληνικός στρατός παρόλα ταύτα συνέχιζε νικηφόρα την πορεία του προς το εσωτερικό της Μ. Ασίας.



Έφτασε σχεδόν ως την Άγκυρα, όπου ήταν το ορμητήριο του Κεμάλ. Όμως σε αποφασιστική μάχη στο Σαγγάριο ποταμό, που κράτησε από τις 10 έως τις 29 Αυγούστου 1921 και μη έχοντας ούτε καλό ανεφοδιασμό αλλά ούτε και ξεκούραστους στρατιώτες, δε μπόρεσε να πετύχει τη συντριβή του Κεμαλισμού και την κατάληψη της 'Αγκυρας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να οχυρωθεί σε μια αμυντική γραμμή (Εσκί Σεχίρ - Κιουτάχεια- Αφιόν Καραχισάρ)


σκηνή της μάχης του Σαγγάριου σε λαϊκή εικόνα της εποχής


χάρτης του μικρασιατικού πολέμου που δείχνει και τις θέσεις των Ελλήνων στο αμυντικό μέτωπο

Έτσι τελείωσε η εκστρατεία προς την Άγκυρα, που στοίχισε στον ελληνικό στρατό κατά την περίοδο 1ης Αυγούστου με 10η Σεπτεμβρίου 1921, περίπου 4.000 νεκρούς, 19.000 τραυματίες και 376 αγνοούμενους
Την αμυντική γραμμή του ελληνικού στρατού, κατόρθωσε να διασπάσει ο τουρκικός τον Αύγουστο του 1922. Τότε ο ελληνικός στρατός άρχισε να υποχωρεί, προς τα δυτικά παράλια. Μαζί, τον ακολουθούσε και πλήθος κόσμου που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν την εκδίκηση των Τούρκων.
Στις 27 Αυγούστου 1922 ο στρατός του Κεμάλ μπήκε στη Σμύρνη, που είχε γεμίσει πρόσφυγες. Οι σφαγές που ακολούθησαν ήταν τρομερές. Ανάμεσα στα θύματα και ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος που βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο, στον οποίο τον παρέδωσε ο Τούρκος διοικητής Νουρεντίν μπέης.
Εν τω μεταξύ, Έλληνες από όλες τις περιοχές της Μ. Ασίας και του Πόντου συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης(Και) με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε πλοία προς την Ελλάδα και να σώσουν τη ζωή τους.
Ταυτόχρονα, την Τετάρτη 31 Αυγούστου είχε ξεσπάσει καιπυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία και συνεχίστηκε προς τη χριστιανική. Σε λίγες ώρες η πόλη είχε παραδοθεί στις φλόγες πλην της τουρκικής συνοικίας που η φωτιά δεν έφτασε εκεί. Είναι βέβαια φανερό ότι η φωτιά μπήκε από τους ίδιους τους Τούρκους γι αυτό και κάηκαν επιλεκτικά οι παραπάνω περιοχές.


η προκυμαία της Σμύρνης πριν το 1922


σκηνή της καταστροφής της Σμύρνης και προσωπογραφία του Χρυσοστόμου σε λαϊκή εικόνα της εποχής


κάτοικοι της Σμύρνης προσπαθούν να επιβιβασθούν σε πλοιάρια, ενώ απομακρύνεται άκατος αμερικανικού πολεμικού

Κατά τον εμπρησμό της Σμύρνης της 31ης Αυγούστου 1922 υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν πάνω από 55.000 κτίρια, ιδιωτικά και δημόσια και ότι η πυρπολημένη έκταση ξεπερνούσε τα 4.000.000 τ. μ.



τραγούδι: (Η Σμύρνη καίγεται...)


Οι συγκρούσεις τυπικά τέλειωσαν με την ανακωχή των Μουδανιών(30-9-1922). Ο βασιλιάς Κων/νος παραιτήθηκε - τον διαδέχτηκε ο γιος του Γεώργιος - και έφυγε για το εξωτερικό, όπου και πέθανε μετά από λίγους μήνες στο Παλέρμο της Ιταλίας. Ακολούθησε θανατική καταδίκη 6 μελών της ελληνικής κυβερνήσεως που κρίθηκαν υπεύθυνοι της καταστροφής.



Τέλος με τη συνθήκη της Λοζάνης, που ισχύει ως σήμερα η Ελλάδα έχασε την Ανατολική Θράκη και την περιοχή της Σμύρνης και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο.
Έγινε επίσης υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών: 1.300.000 Έλληνες εγκατέλειψαν την Τουρκία και 500.000 Τούρκοι την Ελλάδα. Εξαιρέθηκαν της μετακίνησης οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης(110.000 περίπου) και οι Έλληνες της Κων/πολης(125.000), της Ίμβρου και της Τενέδου(6.000)
, με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες.



Άκου με προσοχή τους στίχους του παρακάτω τραγουδιού. Περικλείουν όλο το δράμα των προσφύγων του 1922


Σήμερα οι μουσουλμάνοι της Θράκης έχουν υπερβεί τις 120.000 ενώ οι Έλληνες της Κων/πολης, της Ίμβρου και της Τενέδου δεν ξεπερνούν τις 3.000
  • Τι νομίζεις ότι έχει συμβεί για να υπάρχει αυτή η χαώδης διαφορά;τηρήθηκαν άραγε οι όροι της συνθήκης;

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ

Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και του Α' Παγκοσμίου πολέμου παρόλο που το ελληνικό κράτος επεκτάθηκε, εξακολουθούσαν πολλοί Έλληνες να μένουν έξω από τα σύνορα του.
Τέτοιοι ήταν οι Έλληνες της Μ. Ασίας που όταν κατακτήθηκε από τους Τούρκους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή να εξισλαμιστούν.
Όσοι έμειναν και κράτησαν την πίστη τους,οργανώθηκαν γύρω από την εκκλησία και την κοινότητα τους προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και τα έθιμα τους. Ίδρυσαν σχολεία και πολιτιστικά κέντρα που συντέλεσαν στη διατήρηση του πολιτισμού τους. Ονομαστά σχολεία ήταν η Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης


η Ευαγγελική Σχολή πριν την καταστροφή της

της Τραπεζούντας, η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και η Μαράσλειος Σχολή στη Φιλιππούπολη


η Μεγάλη του Γένους Σχολή, σήμερα

Οι Μικρασιάτες δραστήριοι καθώς ήταν,πήραν το εμπόριο στα χέρια τους και πολλοί από αυτούς κατάφεραν να πάρουν αξιώματα στο κράτος. Οι Έλληνες που ζούσαν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου οργάνωσαν δικό τους τρόπο ζωής και ανέπτυξαν τα γράμματα.



ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 386 οι Aθηναίοι μοναχοίBαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Eκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Eυαγγελιστής Λουκάς. Oι μοναχοί Bαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα
Tο 1922 οι Tούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι. Aφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων. Oι μοναχοί πριν την αναγκαστική έξοδο το 1923 έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930 μετά από συμφωνία με τις τουρκικές αρχές, έφερε στην Ελλάδα την εικόνα της Παναγίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, στην Καστανιά του νομού Ημαθίας.


το παλιό μοναστήρι


Παναγία Σουμελά, ιερό σύμβολο των Ποντίων




η νέα μονή στην Καστανιά

Έλληνες ζούσαν σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων,όπως στηνΑνατολική Θράκη,στην Ανατολική Ρωμυλία αλλά και σε όλα τα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Μάλιστα, στην Ανατολική Θράκη, σημαντική πόλη υπήρξε και η Ραιδεστός(σημερινή ονομασίαΤεκιρντάγ), που κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα από Σάμιους εποίκους.
Η Ραιδεστός ανέπτυξε αξιόλογο πολιτισμό, άκμασε ιδιαίτερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους και έγινε έδρα του μητροπολίτη Ηρακλείας.
Στη σύγχρονη ιστορία άλλαξε διαδοχικά κυρίαρχους αρκετές φορές.
Στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο (1912) καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους και την ξαναπήραν οι Τούρκοι το 1913. Το 1920 προσαρτήθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, επεστράφη μαζί με ολόκληρη την Ανατολική Θράκη στην Τουρκία, στην οποία από τότε ανήκει.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μάλιστα, απέκτησε ομοιογενή τουρκικό πληθυσμό και οι Έλληνες πρόσφυγες ήρθαν στη Μακεδονία και ίδρυσαν το χωριό μας, που το ονόμασαν Νέα Ραιδεστός.


Προσπάθησε να εντοπίσεις τη θέση της Ραιδεστού στο χάρτη της Ανατολικής Θράκης









Οι συνθήκες της ζωής όμως, όλων αυτών των Ελλήνων ήταν παντού δύσκολες και ειδικά οι χριστιανοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζούσαν σε ένα διαρκή φόβο.

Ο Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της Ευρώπης συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Ο λόγος, η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν πιο πολλές πρώτες ύλες και νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Ταυτόχρονα ήρθαν και άλλα κράτη αντιμέτωπα μεταξύ τους κυρίως λόγω εδαφικών διαφορών.
Έτσι σχηματίστηκαν τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα: από τη μια οι δυνάμεις της Αντάντ (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και από την άλλη οικεντρικές αυτοκρατορίες(Γερμανία,Αυστρία).Στο δεύτερο στρατόπεδο προσχώρησαν αργότερα και η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία και επειδή σιγά σιγά το ένα κράτος μετά το άλλο από όλο τον κόσμο έμπαινε στη μάχη, ο πόλεμος ονομάστηκε "Παγκόσμιος"


Χώρες που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (μαύρο: Κεντρικές Δυνάμεις, μπλε: Αντάντ και σύμμαχοί της)

Η αφορμή για τη σύγκρουση δεν άργησε να δοθεί. Συγκεκριμένα, το 1914 δολοφονήθηκε στο Σεράγεβο από Σέρβο φοιτητή, ο διάδοχος του θρόνου της Αυστρίας Φερδινάνδος , και αυτή κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Σερβίας.
Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος γενικεύτηκε στη διαιρεμένη Ευρώπη και επεκτάθηκε σε δύο κυρίως μέτωπα: τοΑνατολικό(Γερμανοί εναντίον Ρώσων) και το Δυτικό(Γερμανοί εναντίον Γάλλων)



Στην Ελλάδα ο Βενιζέλος πίστευε ότι η χώρα έπρεπε να είναι στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των Ελλήνων ενώ αντίθετη άποψη είχε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος που σαν Γερμανόφιλος, επέμενε σε ουδετερότητα της Ελλάδας αφού προέβλεπε νίκη των Γερμανών.
Έτσι η διχόνοια έφερε διαμάχες και δίχασε τον ελληνικό λαό. Μάλιστα ο διχασμός έγινε εντονότερος, επειδή ο βασιλιάς δεν υποχωρούσε από τις θέσεις του, και ο Βενιζέλος παραιτήθηκε.
Οι Αγγλογάλλοι το 1915 παραβίασαν την ελληνική ουδετερότητα, έκαναν απόβαση στη Θεσσαλονίκη και με σκοπό να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ, έγινε στρατιωτικό κίνημα και σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής το Βενιζέλο.
Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και να τον διαδεχθεί ο γιος του Αλέξανδρος. Μετά από αυτό η κυβέρνηση εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα και κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές αυτοκρατορίες.


Οι κύριοι συνασπισμοί κρατών όπως δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη τις παραμονές του πολέμου (1914)

Ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος χαρακτηρίστηκε ως πόλεμος των"χαρακωμάτων" και των "θέσεων", καθώς σε όλα τα μέτωπα όσοι πολεμούσαν έμεναν καθηλωμένοι για μήνες ολόκληρους στα χαρακώματα.


Ρώσοι περιμένοντας σε χαρακώματα τη γερμανική επίθεση

Ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος τέλειωσε στις 11 Νοεμβρίου 1918 με νίκη των δυνάμεων της Αντάντ.
Αποφασιστική σημασία για τη λήξη του πολέμου ήταν η είσοδος των Η.Π.Α. στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ το 1917 και μετά το βομβαρδισμό πλοίου τους από γερμανικό υποβρύχιο.
Όμως οι απώλειες σε όλα τα κράτη ήταν πολύ μεγάλες και οι νεκροί στρατιώτες ανέρχονταν σε 14 εκατομμύρια περίπου και σχεδόν άλλοι τόσοι άμαχοι...
Στον πόλεμο αυτό αποφασιστικής σημασίας νίκη πέτυχε ο ελληνικός στρατός στη μάχη του Σκρα(1918) εναντίον των Βουλγάρων


Λάφυρο του Ελληνικού Στρατού από το Βουλγαρικό στον Α' ΠΠ - 1918


Έτσι με τη λήξη του πολέμου η Ελλάδα πήρε από τη Βουλγαρία τη Δυτική Θράκη, ενώ με τη Συνθήκη των Σεβρών (10-8-1920) πήρε από την Τουρκία την Ανατολική Θράκη(εκτός από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης), την Ίμβρο, την Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης.



Η Ελλάδα πανηγύριζε για τη δημιουργία του κράτους «των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων».



Τέλος στη διάρκεια του πολέμου το 1917, εκδηλώθηκε η ρωσική επανάσταση που ανέτρεψε τον τσάρο και εγκαθίδρυσε το πρώτοσοσιαλιστικό κράτος.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 6

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ



ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΛΙΚ


ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ(AVATAR)

Η ηλεκτρονική μας ψηφοφορία έφτασε στο τέλος και οι τρεις πρώτες ταινίες κατά σειρά προτίμησης ήταν το "Avatar",



το "Iron Man 2"





και το "The Twilight Saga New Moon".





Συγκεκριμένα οι ψήφοι που έλαβαν οι ταινίες ήταν:



AVATAR(2009)

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 17 Δεκεμβρίου 2009
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: James Cameron
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 166 λεπτά
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, Sigourney Weaver
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Jake (Sam Worthington), ανάπηρος και ύστερα από 5 χρόνια στο ψυγείο, θα κληθεί να αντικαταστήσει τον νεκρό δίδυμο αδερφό του, σε μια επιστημονική αποστολή στον πλανήτη Pandora. Οι άνθρωποι έχουν βάλει στο μάτι τον φυσικό πλούτο του πλανήτη και πρώτα προσπάθησαν να 'εξευγενίσουν' τους ιθαγενείς, μαθαίνοντας τους τη γλώσσα και άλλα "βάρβαρα" έθιμα. Όταν αποτυγχάνουν στρέφονται στην γνωστή συνταγή του βίαιου πολέμου. Τα ανθρωποειδή του πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερα από τους ανθρώπους, έχουν μπλε δέρμα και είναι εξαιρετικά ευκίνητα. Οι άνθρωποι παίρνουν DNA και μπλέκοντάς το με το δικό τους, δημιουργούν γενετικά υβρίδια που μοιάζουν με τους ιθαγενείς, τα Avatar. Μέσω ενός προγράμματος, η συνειδητή σκέψη τους μεταφέρεται μέσα στο υβρίδιο, που αποκτά ζωή, και έτσι μπορούν να κυκλοφορούν εύκολα στην εχθρική γι' αυτούς ατμόσφαιρα της Pandora. Ο Jake είναι ο πρώτος στρατιώτης που θα μπει σ' αυτό το πρόγραμμα, και οι καλοθελητές θα κοιτάξουν να το εκμεταλλευτούν, στέλνοντας τον κρυφά ως κατάσκοπο του τρόπου ζωής των Omaticaya. Θα καταφέρει να γίνει μέλος της κοινότητάς τους, μιας κοινότητας που θα τον μαγέψει και θα τον γεμίσει διλήμματα...
Ένα εξαιρετικό film βγαλμένο από το μέλλον που τα οπτικά εφέ συνδυάζονται με την μαγεία του 3D, σε έναν κόσμο που καταφέρνει να προβάλλεται εντελώς φυσικά χωρίς να κουράζει, από τη στιγμή που θα συνηθίσει κάποιος και τα ειδικά γυαλιά.



















Κυριακή 2 Μαΐου 2010


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 6

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ



ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΛΙΚ